Rozwiąż nierówność:
Kasia_3m: Rozwiąż nierówność:
Chcemy usunąć ten mianownik czyli:
|x+7|>−2(x+7) dobrze?
3 lut 13:55
Kasia_3m: ?
3 lut 13:57
Kasia_3m: dobrze mam?
3 lut 13:59
Kasia_3m: Dobrze to robię?
3 lut 14:03
Rafał274: Dobrze, ale musisz pamiętać o dziedzinie nierówności
3 lut 14:04
DZIADZIA: x∊(−,+∞) chyba tak
3 lut 14:06
DZIADZIA: x∊(−2,+∞)
3 lut 14:06
Kasia_3m: dobra ta dziedzina?
3 lut 14:07
Kasia_3m: i wtedy tak:
|x+5|>−2(x+7)
|x+5|>−2x−14
x+5>−2x−14 i −x−5>−2x−14
i dalej rozwiązuje, oś i zaznaczam tak?
3 lut 14:10
Artur z miasta Neptuna:
źle oczywiście
bo nie wiesz Kasiu czy (x+7) jest większe od zera czy mniejsze
więc albo mnożysz przez (x+7)2 ... albo dzielisz na dwa przypadki (gdy >0 i gdy <0)
3 lut 14:11
Rafał274: Rzeczywiście, wybacz, źle ci powiedziałem. Tak jak Artur napisał nie można w nierównościach
dzielić czy tam mnożyć przez liczbę, której nie jesteśmy wstanie ocenić jaki ma znak.
3 lut 14:14
Kacperw: to jak chce mnożyć przez x+72
|x+5|>−2(x+7)2
|x+5|>−2(x2+14x+49
|x+5|>−2x2−28+98
i teraz:
x+5>−2x2−28+98 i −x−5>−2x2−28+98
tak?
3 lut 14:16
Kacperw: kurde też się z takimi zadaniami męcze ; /
3 lut 14:17
Kasia_3m: Kolega wyżej ma dobrze?
3 lut 14:23
Kasia_3m: ktoś pomoże? Artur?
3 lut 14:28
Rafał274: Mogę rozwiązać
3 lut 14:30
Artur z miasta Neptuna:
oczywiście że źle
3 lut 14:32
Kasia_3m: to ja już sama nie wiem
3 lut 14:33
Kasia_3m: Rafał pomożesz?
3 lut 14:33
Artur z miasta Neptuna:
|x+5|(x+7) > −2 (x+7)
2
1. x≥5
(x+5)(x+7) ≥ −2(x+7)
2
(x+7)[x+5 +2(x+7)] ≥ 0
(x+7)(3x + 14) ≥ 0
....
2. x<5
−(x+5)(x+7) > −2 (x+7)
2
(x+7)[−x−5 +2(x+7)] ≥ 0
(x+7)(x+9) ≥ 0
.....
3 lut 14:36
Kasia_3m: dlaczego masz pierwsze założenie
x≥5 wytłumaczysz mi ?
3 lut 14:40
Rafał274: Ja bym to zrobił tak :
1 przypadek
x∊(−
∞, −5)
| |x+5| | | −x−5 | | −x−5 | |
| > −2 ⇔ |
| > −2 ⇔ |
| + 2 > 0 ⇔ |
| x+7 | | x+7 | | x+7 | |
| −x−5 | | 2x+14 | | x+9 | |
| + |
| > 0 ⇔ |
| > 0 |
| x+7 | | x+7 | | x+7 | |
x+9 > 0 ⋀ x + 7 < 0 ⋀ x∊(−
∞, −5) ⇔ x > −9 ⋀ x < −7 ⋀ x∊(−
∞, −5) ⇔
x∊(−9, −7)
x+9 < 0 ⋀ x + 7 > 0 ⋀ x∊(−
∞, −5) ⇔ x < −9 ⋀ x > −7 ⋀ x∊(−
∞, −5) ⇔
x ∊ ∅
x∊(−9, −7) ⋁
x ∊ ∅ ⇔
x∊(−9, −7)
2 przypadek
x∊<−5,
∞)
| |x+5| | | x+5 | | x+5 | |
| > −2 ⇔ |
| > −2 ⇔ |
| + 2 > 0 ⇔ |
| x+7 | | x+7 | | x+7 | |
| x+5 | | 2x+14 | | 3x+19 | |
| + |
| > 0 ⇔ |
| > 0 |
| x+7 | | x+7 | | x+7 | |
3x+19 > 0 ⋀ x + 7 < 0 ⋀ x∊<−5,
∞) ⇔ x > −6
13 ⋀ x < −7 ⋀ x<−5,
∞) ⇔
x ∊ ∅
3x+19 < 0 ⋀ x + 7 > 0 ⋀ x∊<−5,
∞) ⇔ x < −6
13 ⋀ x > −7 ⋀ x∊<−5,
∞) ⇔
x ∊ ∅
x ∊ ∅ ⋁
x ∊ ∅ ⇔
x ∊ ∅
Otrzymujemy z dwóch przypadków takie rozwiązanie :
x∊(−9, −7)
3 lut 14:42
Rafał274:
A nie pomyliłem się znowu

tam mamy
To mianownik i licznik muszą być albo większe od zera albo mniejsze od zera.
Szkoda, że nie da się tu edytować
3 lut 14:45
DZIADZIA: Edytować można tylko Górniaczke
3 lut 14:48
Kasia_3m: kurczę czyli którą linijkę zmienić?
3 lut 14:49
Artur z miasta Neptuna:
Rafał −−− w taki sposób trzeba rozbijać na 3 przypadki −−− znak mianownika !
3 lut 14:50
Kasia_3m: Artur Twoja metoda jest szybsza chyba ale dzięki Rafał
3 lut 14:50
Artur z miasta Neptuna:
Kasiu
bo dzielę na przypadki
1. wyrażenie pod |...| jest ≥0 więc opuszczam |..| bez zmiany znaków
2. wyrażenie pod |...| jest <0 więc opuszczam |..| zmieniając znaki w wyrażeniu
3 lut 14:51
Kasia_3m: Artur w 14.36 jak przenosisz −2(x+7)2 na lewo czemu zostaje
+2(x+7) a nie +2(x+7)2
3 lut 14:53
Artur z miasta Neptuna:
bo tam dwie rzeczy zrobiłem wybacz ... już rozpisuję dokladnie
(x+5)(x+7) ≥ −2(x+7)2
(x+5)(x+7) +2(x+7)2 ≥ 0
(x+5)(x+7) +2(x+7)(x+7) ≥0
(x+7)[(x+5) +2(x+7)] ≥ 0
3 lut 14:55
Kasia_3m: dalej nie wiem dlaczego zniknęło to jedno x+7
3 lut 14:57
Artur z miasta Neptuna:
a co to jest x
2 
x*x
no to co to jest (x+7)
2 
(x+7)*(x+7)
3 lut 14:58
Artur z miasta Neptuna:
a później mam sytuację:
a*b + 2c*b = b(a +c) −−−− grupowanie, na pewno miałaś
gdzie b = (x+7); a = (x+5) i c=(x+7)
3 lut 15:00
Kasia_3m: no tak rozumiem a Ty napisałeś pod
(x+5)(x+7) +2(x+7)(x+7) ≥0
(x+7)[(x+5) +2(x+7)] ≥ 0
więc jedno (x+7) gdzie sie podzialo?
3 lut 15:00
Artur z miasta Neptuna:
już rozumiesz?
3 lut 15:02
Kasia_3m: tak

to grupowanie jest konieczne?
3 lut 15:03
pigor: no to np. tak :
U{|x+5|{x+7}>−2 / * (x+7)
2 i x−7≠ 0 ⇔ |x+5|(x+7) +2(x+7)
2> 0 i
x≠−7 ⇒
(x+7)(|x+5|+2x+14)>0 ⇔ (x+5 ≥0 i (x+7)(x+5+2x+14)>0) lub (x+5< 0 i (x+7)(−x−5+2x+14)>0 ⇔
(x≥−5 i (x+7)(3x+19)>0)
lub (x<−5 i (x+7)(x+9)>0) ⇔
(x≥−5 i 3(x+7)(x+
193)>0)
lub (x<−5 i (x+7)(x+9)>0) ⇔
(x≥−5 i (x+7)(x+6
13)>0)
lub (x<−5 i (x+7)(x+9)>0) ⇔
[x≥−5 i (x<−7 lub x>−6
13)]
lub [x<−5 i (x<−9 lub x>−7)] ⇔
x≥−5 c[lub]] x<−9 lub −7<x<−5 ⇔
x<−9 lub x>−7 , czyli
x∊(− ∞;−9) U (7 ;+ ∞)
. ...
3 lut 15:04
pigor: ...

i udało mi się poprawić edycję co nieco , no to tak :
| | |x+5| | |
|
| >−2 / *(x+7)2 i x−7≠ 0 ⇔ |x+5|(x+7)+2(x+7)2> 0 i x≠−7 ⇒ (x+7)(|x+5|+2x+14)>0 ⇔ |
| | x+7 | |
(x+5 ≥0 i (x+7)(x+5+2x+14)>0)
lub (x+5< 0 i (x+7)(−x−5+2x+14)>0 ⇔
(x≥−5 i (x+7)(3x+19)>0)
lub (x<−5 i (x+7)(x+9)>0) ⇔
(x≥−5 i 3(x+7)(x+193)>0)
lub (x<−5 i (x+7)(x+9)>0) ⇔
(x≥−5 i (x+7)(x+613)>0)
lub (x<−5 i (x+7)(x+9)>0) ⇔
[x≥−5 i (x<−7 lub x>−613)]
lub [x<−5 i (x<−9 lub x>−7)] ⇔
x≥−5
lub x<−9 lub −7<x<−5 ⇔
x<−9 lub x>−7 , czyli
x∊(− ∞;−9) U (7 ;+ ∞) . ...
3 lut 15:25