matematykaszkolna.pl
Równanie Paulina: Równanie: Może mi ktoś wytłumaczyć,na jakiej zasadzie sa podstawiane znaki do równania, gdy za każdym razem mamy inny zbiór? Tu jest to zadanie... https://matematykaszkolna.pl/forum/124946.html
3 lut 13:41
Rafał274: Hmm na chłopski rozum robimy tak. Mamy jakąś nierówność z dwiema wartościami bezwzględnymi. |x−3| ≤ |x+2| + 2 Przyrównujemy to co jest pod wartością bezwzględną do zera. x−3 = 0 ⇔ x = 3 x+2 = 0 ⇔ x = −2 Następnie wyznaczamy sobie 3 przedziały : (−, −2) <−2, 3) <3. +) Ja zwykle prawe zostawiam sobie otwarte, a lewe domknięte. I teraz masz 3 przypadki (3 przedziały) Dla x ∊ (−, −2) mamy : |x−3| ≤ |x+2| + 2 I teraz oceniamy. Mamy coś takiego |x−3|. Każda liczba x ∊ (−, −2) wstawiona w x−3 da mi wartość ujemną no nie ? Czyli wyrażenie pod wartością bezwzględną będzie ujemne. Czyli musimy pomnożyć przez −1 (definicja wartości bezwzględnej). Podobnie tutaj : |x+2| >>> Również wyrażenie będzie ujemne pod wartością bezwzględną. Otrzymujemy zatem |x−3| ≤ |x+2| + 2 ⇔ −(x−3) ≤ −(x+2) + 2 Dalej tak samo się robi emotka
3 lut 14:00
Paulina: Dziękuje, teraz już rozumiem
3 lut 14:34