Asymptoty i ekstrema
Zuzik Piskorz: Jak je znaleźć dla :
a) y=xe
−x
3 lut 13:29
Beata: Dla drugiej funkcji: dziedziną jej jest R−{2} zatem badając granice jednostronne przy 2+
wyjdzie +
∞, przy 2− otrzymasz −
∞. Zatem x=2 jest asymptotą pionową obustronną
asymptoty poziomej nie ma, bo lim x→
∞(f(x))=
∞,
ale będzie asymptota ukośna y=ax+b,
bo lim x→
∞(f(x)/x)=1=a; b=limx→
∞(f(x)−ax)=limx→
∞(2x−3)/(x−2)=2
zatem y=x+2 jest asymptotą ukośną teorię do tego znajdziesz np. na stronie:
http://www.bryk.pl/teksty/liceum/pozosta%C5%82e/matematyka/23430-asymptoty_uko%C5%9Bne.html
co zaś tyczy się ekstremów, to trzeba zbadać pierwszą pochodną, sprawdzić, czy są x, dla
których f(x)=0. Jeśli nie, to nie ma ekstremum, jeśli tak, to trzeba zbadać znak pochodnej w
okolicy znalezionego x, dla którego ta pochodna się zerowała.
f'(x)={2x(x−2)−1(x
2−3)}/(x−2)
2= (x
2−4x+3)/(x−2)
2 f'(x)=0 ⇔x
2−4x+3=0; Δ=4; x1=1; x2=3; 1 i
3 są punktami podejrzanymi o istnienie ekstremum
f'(x)>0 ⇔x∊(−
∞;1)u(3;
∞)
f'(x)<0 ⇔x∊(1; 3)
w otoczeniu 1 pochodna zmienia znal z + na −, zatem w x=1 funkcja osiąga maximum,
w otoczeniu 3 pochodna zmienia znak z − na + zatem x=3 funkcja osiąga minimum
3 lut 17:51
Beata: Dla drugiej funkcji: dziedziną jej jest R−{2} zatem badając granice jednostronne przy 2+
wyjdzie +
∞, przy 2− otrzymasz −
∞. Zatem x=2 jest asymptotą pionową obustronną
asymptoty poziomej nie ma, bo lim x→
∞(f(x))=
∞,
ale będzie asymptota ukośna y=ax+b,
bo lim x→
∞(f(x)/x)=1=a; b=limx→
∞(f(x)−ax)=limx→
∞(2x−3)/(x−2)=2
zatem y=x+2 jest asymptotą ukośną teorię do tego znajdziesz np. na stronie:
http://www.bryk.pl/teksty/liceum/pozostałe/matematyka/23430-asymptoty_ukośne.html
co zaś tyczy się ekstremów, to trzeba zbadać pierwszą pochodną, sprawdzić, czy są x, dla
których f(x)=0. Jeśli nie, to nie ma ekstremum, jeśli tak, to trzeba zbadać znak pochodnej w
okolicy znalezionego x, dla którego ta pochodna się zerowała.
f'(x)={2x(x−2)−1(x
2−3)}/(x−2)
2= (x
2−4x+3)/(x−2)
2 f'(x)=0 ⇔x
2−4x+3=0; Δ=4; x1=1; x2=3; 1 i
3 są punktami podejrzanymi o istnienie ekstremum
f'(x)>0 ⇔x∊(−
∞;1)u(3;
∞)
f'(x)<0 ⇔x∊(1; 3)
w otoczeniu 1 pochodna zmienia znal z + na −, zatem w x=1 funkcja osiąga maximum,
w otoczeniu 3 pochodna zmienia znak z − na + zatem x=3 funkcja osiąga minimum
3 lut 17:52
Beata: do funkcji a) jej dziedziną jest R, więc asymptoty pionowej nie ma
asymptota pozioma to y=0 bo limx→∞xe−x={z reguły d' Hospitala} =limx→(1/ex)=0
ekstrema
f'(x)=(1−x)/ex
f'(x)=0⇔1−x=0 ⇔x=1←punkt podejrzany o istnienie ekstremum
f'(x)>0⇔(1−x)/ex>0⇔1−x>0⇔x<1
f'(x)<0⇔(1−x)/ex<0⇔1−x<0⇔x>1
w otoczeniu 1 pochodna zmienia znak z + na −, wobec tego w x=1 funkcja osiąga maksimum
p.s. Przepraszam, poprzedni przykład wysłałam dwukrotnie
3 lut 18:10
Artur z miasta Neptuna:
Zuzik −−− jak Ci to opisywałem ... dokładnie te przykłady
3 lut 18:12