Równanie potęgowe
Bartek: Rozwiąż równanie: 33x * 54x−4 = 152x+4
3 lut 13:28
Krzysiek: 15=3*5
podziel obustronnie przez 15
2x+4
| | 3 | |
i lewą stronę sprowadź np. do postaci |
| do jakiejś potęgi |
| | 5 | |
| | 3 | |
a prawa strona to: 1 = |
| 0 , |
| | 5 | |
3 lut 13:30
Bartek: | | 3 | |
Nie rozumiem więc jak mam to sprowadzić do |
| do jakiejś potęgi. |
| | 5 | |
3 lut 13:35
Artur z miasta Neptuna:
33x * 54x−4 = 32x+4 * 52x+4
33x−2x−4 = 52x+4−4x+4
3x−4 = 5−2x+8
3x−4 = 5−2(x−4) ⇔ x−4 = 0 ⇔ x=4
a jeżeli tego nie widzisz to rozwijasz dalej:
3x−4 * 52(x−4) = 1
3x−4 * 25x−4 = 1
(3+25)x−4 = 1 ⇔ x−4 = 0 ⇔ x= 4
3 lut 13:37
Bartek: Super. Dzięki Artur, o takie coś mi chodziło.

Miłego dnia.
3 lut 13:39