Mała całeczka samotna jak świat
Zuzik Piskorz:
3 lut 13:21
iks:
| | 1 | |
∫(x−2 + x−3/2 + 1 + |
| )dx |
| | x | |
3 lut 13:25
Artur z miasta Neptuna:
podałem wynik gdzieś tam wcześniej
3 lut 13:27
Zuzik Piskorz: Artur : umiesz wyznaczać asymptoty
3 lut 13:29
Artur z miasta Neptuna:
umiem
3 lut 13:38
Zuzik Piskorz: a pomożsesz?
| | x2−3 | |
) ekstrema i asymptoty dla : y= xe−x i y= |
| |
| | x−2 | |
| | −1 | |
i asymptoty pi≠onowe i poziome dla : |
| dla x≠ −3 |
| | ex+3 | |
0 dla x=−3
I to jest układ
3 lut 13:42
Artur z miasta Neptuna:
zacznę od tego drugiego −−− pionowej nie ma bo Df = R
poziome −−− oblicz granicę w '+' i '−' ∞ (wyjdzie odpowiednio '0' i −∞) więc w +∞ masz poziomą
y=0, w −∞ musisz obliczyć ukośną (jeżeli to wynika z treści zadania, jeżeli nie to piszesz że
brak poziomej dla '−∞')
3 lut 13:48
Artur z miasta Neptuna:

pierwsze
y=xe
−x
asymptoty pionowe nie ma (D
f =R)
asymptoty poziome (granice w '+' i '−'
∞ wychodzą odpowiednio '0' i '−
∞')
asymptota ukośna dla '−
∞'
lim (f(x)/x) = lim e
−x = 0
lim (f(x) − ax) = lim fx = −
∞ czyli brak ukośnej
f' = e
−x − x*e
−x = e
−x(1−x)
f' = 0 ⇔ 1−x = 0 ⇔ x=1
rysuję 'rysunek' (schemat wykresu pochodnej funkcji)
i wniosek:
f posiada ekstremum lokalne x
0 = 1 i jest to maksimum lokalne
f↗ w (−
∞,1)
f↘ w (1,
∞)
3 lut 13:55
Zuzik Piskorz: a jak obliczyć w 2 w −∞
3 lut 14:02
Artur z miasta Neptuna:

drugie
D
f = R/{2}
asymptota pionowa dla x=2
granice w '2
−' i '2
+' wychodzą (odpowiednio) '−
∞' i '+
∞'
asymptota pozioma (granice w '+' i '−'
∞ wychodzą odpowiednio '
∞' i '−
∞'
asymptota ukośna
lim
−∞ f(x)/x = 1 lim
∞ f(x)/x = 1
lim
−∞ f(x) − x = −2 lim
−∞ f(x) − x = −2
jest ukośna dla '−
∞' i '+
∞' (taka sama) i wynosi y=x−2
| | 2x(x−2) − (x2−3) | | x2 − 4x + 3) | | (x−1)(x−3) | |
f' = |
| = |
| = |
| |
| | (x−2)2 | | (x−2)2 | | (x−2)2 | |
D
f' = D
f
(x−2)
2 > 0 dla każdego x ∊ D
f'
f' = 0 ⇔ (x−1)(x−3)
rysunek
ekstremum w:
x
0 = 1 (maksiumum lok.)
x
0 = 3 (minimum lok.)
f↗ w (−
∞,1), w (3,
∞)
f↘ w (1, 2), w (2,3)
3 lut 14:07
DZIADZIA: Artur sory że truję ale nikt nie potrafi podołać temu zadaniu! może Ty dasz radę bo może w
tobie siła neptuna
3 lut 14:09