Wyznacz miarę kąta ostrego, który tworzą wskazówki zegara
Joasia: TRYGONOMETRIA (miara łukowa kąta)
Wyznacz miarę kąta ostrego, który tworzą wskazówki zegara o godzinie:
a)15:30,
b)17:40,
c)22:20,
d)12:15,
e)2:10,
f)23:00.
Proszę o pomoc i przepis jak rozwiązać to zadanie.
30 mar 22:28
Basia: Podpowiadam
30 mar 22:29
Basia:
dla wskazówki godzinowej:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
12 godzin to 360 czyli 2π
dla wskazówki minutowej:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
60 minut to 2π
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
15:30
minutowa stoki na "6"
| | π | | π | |
gdyby godzinowa stała na "3" dzieliłyby je trzy godziny czyli 3* |
| = |
| |
| | 6 | | 2 | |
| | π | | π | |
ale godzinowa też przeszła "swoje" 30 minut czyli 30* |
| = |
| |
| | 360 | | 12 | |
czyli
| | π | | π | | 6π − π | | 5π | |
α = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 12 | | 12 | | 12 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
pozostałe przykłady idedntycznie
30 mar 22:38
Joasia: Dziękuję pięknie! Bardzo mi pomogłaś
30 mar 23:06
xo: Co jest w tym źle, przykład c:
22.20−>10.20
10*π6=5π3
20*π360=π18
5π3−π18=29π18
22 lis 15:39