wartość wyrażenia u{2a^2}{b-a}
DZIADZIA: | | 2a2 | |
wartość wyrażenia |
| , dla a=√2+1 b=1 jest równa i podstawiam
|
| | b−a | |
i jak by to szło dalej proszę o pomoc
3 lut 13:10
DZIADZIA: Męczy mnie odpowiedz bo ja znam i nie wiem jak to wyszło czy może w książka ma błąd
3 lut 13:11
Artur z miasta Neptuna:
| | 2+√2 | |
mnożysz przez: |
| , aby pozbyć się niewymierności z mianownika |
| | 2+√2 | |
3 lut 13:12
DZIADZIA: a nie mogę skrócić 4 zlicznika z 2 z mianownika?
i dlaczego zawsze w takich przepadkach jest tak że mnożę na odwrót czemu nie przez 2−√2?
3 lut 13:15
DZIADZIA: U{(2+
√2)(6+8
√2)}{(2−
√2)(2+
√2)
14+22
√2
a prawidłowa odp to −3
√2−4

?
siedzę już nad tym jak tłuk od godziny

!
3 lut 13:29
DZIADZIA: Arutur ratuj proszę
3 lut 13:33
Kasia: a czy przypadkiem w mianowniku nie powinno byc 1 −
√2 − 1
3 lut 13:42
DZIADZIA: kurcze może tak
3 lut 13:43
Kasia: chwilka, już przelicze i jeśli wyjdzie mi zgodnie z odpowiedzią to Ci to rozpisze jesli sobie
nie poradzisz do tego czasu
3 lut 13:44
Artur z miasta Neptuna:
nawet na pewno
3 lut 13:44
Kasia: ej, bo zgłupiałam
| 2√2+6 | |
| i coś utknęłam.. próbowałam rozłozyć √2 na 21/2 , ale to zbytnio mi |
| −√2 | |
nic nie daje.. jakieś przymroczenie mam : /
3 lut 13:49
DZIADZIA:
3 lut 13:55
DZIADZIA: i to jest zadanie maturalne za 1p
3 lut 13:55
DZIADZIA: niepotrafie tego rozwiązać
3 lut 13:59
Artur z miasta Neptuna:
| 2(√2 +1)2 | | 2(2 + 2√2 + 1) | | 6 + 4√2 | |
| = |
| = |
| = |
| 1−(√2+1) | | √2 | | √2 | |
3 lut 14:14
Artur z miasta Neptuna:
ojj ... w mianowniku jest −√2 więc przez całością (wynik) jeszcze −
3 lut 14:14
DZIADZIA: Kuzwa dzieki Artur niech Ci Bóg w dzieciach....
3 lut 14:24