Rozwiąż całkę
El studento: Nie wiem czy dobrze

korzystam ze wzoru ∫udu = u * v − ∫vdu
| | u=(2x+1)→ dudx = 2 du = 2dx | |
∫(2x+1)ex dx = | |
| | |
| | dv = ex dx→ v = ex | |
∫ (2x+1) * e
x − 2∫ e
x * dx = ∫ (2x+1) *e
x − 2 ∫ e
x +c
3 lut 13:05
gwiazda: (2x+1)ex−2∫ex dx Tak masz mieć
3 lut 13:15
El studento: wynik ma wyjść x*e
x−e
x+c
3 lut 13:16
Artur z miasta Neptuna:
a nie lepiej
... = 2∫xex dx + ∫ex dx = 2(xex − ex) + ex + c = 2xex − ex + c; c∊R
a to co napisales to TOTALNA bzdura
wzór na całkę przez części:
∫u * v' dx = u*v − ∫u' * v dx
3 lut 13:16
El studento: aha ok dzięki
3 lut 13:16
El studento: mój błąd dudx = 2 →P' du = dx
3 lut 14:09
El studento: i wszystko jasne
3 lut 14:10