matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Graniczka ciągu
Zuzik Piskorz:
an=
3
√
√
n
2
+3n
−n
3 lut 13:04
Artur z miasta Neptuna:
√
n
2
+3n
+n
granica z −−−
√
n
2
+3n
−n = (
√
n
2
+3n
−n)*
=
√
n
2
+3n
+n
n
2
+3n − n
2
3n
= lim
= lim
=
√
n
2
+3n
+ n
√
n
2
+3n
+n
n(3)
3
3
= lim
=
=
n(
√
1+3/n
+ 1)
√
1
+ 1
2
teraz lim a
n
= lim
3
√
3/2
=
3
√
3/2
3 lut 13:10