Pochodne cząstkowe. POMÓŻCIE
Difficult: Oblicz pochodne cząstkowe funkcji dwóch zmiennych: f(x,y)= xy2+y4+8x2−2. Pomóżcie nie było
mnie na tym i nie wiem jakie będzie rozwiązanie
3 lut 12:44
Artur z miasta Neptuna:
pochodne liczysz tak, że
| df | | dy4 | |
| to pochodna po x'sie, a 'y' jest traktowany jako stała (czyli np. |
| = 0) |
| dx | | dx | |
spróbuj zrobić i napisz tutaj rozwiązanie
3 lut 12:46
AS: A umiesz obliczać pochodne jednej zmiennej?
Jeżeli tak,to obliczaj
d/dx przyjmując y jako stałą
d/dy przyjmując x jako stałą
np. dla f(x,y) = 3*x3y4 + 5 x2*y7
d/dx = 9*x2*y4 + 10*x*y7
d/dy = 12*x3*y3 + 35*x2*y6
3 lut 12:48
Difficult: i tak nie wiem o co chodzi....
3 lut 12:54
Artur z miasta Neptuna:
To trza było na zajęcia chodzić i uważać
3 lut 13:01
Difficult: Dzięki
3 lut 13:03