Zagadka
Eff: Zagadka :
Trzech chłopców złożyło się po 10 zł na rower. Zebraną sumę 30 złotych przekazali czwartemu
koledze który kupił rower za 25 zł . Z reszty która mu została czyli 5 złotych zabrał 2 zł za
drogę, pozostałe 3 rozdał trzem składającym się po złotówce każdy czyli wychodzi że każdy z
chłopców złozył się po 9 złotych
9*3=27+2=29
Gdzie brakująca złotówka

?
3 lut 12:43
ICSP: to żart jest

8 * 3 + 1 − cena roweru
3 zł − suma oddana dzieciaczkom
2zł − wziął dla siebie
8*3 + 1 + 3 + 2 = 9 * 3 + 2 + 1 = 9 * 3 + 3 = 30
jak się zapomina że 25 nie jest podzielne przez 3 to wychodzą takie bzdury
3 lut 12:58
Artur z miasta Neptuna:
I złożył się po 9 złotych, wliczając te 2 zł które wziął kupujący

9*3 = 27 − 2 = 25
3 lut 12:59