Równanie wykładnicze
Bartek: Rozwiąż równanie: 2|x|3+8=16x2
Doszedłem do postaci |x|3+8=4x2 i nie wiem co dalej zrobić z tą wartością bezwzględną.
3 lut 12:41
Artur z miasta Neptuna:
|x|3 − 4x2 + 8 = 0
1. x≥0
x3 − 4x2 + 8 = 0 <− rozwiąż (na pewno x=2 jest pierwiastkiem .. podziela i wylicz pozostałe)
2. x<0
−x3 − 4x2 + 8 = 0 <− rozwiąż
3 lut 12:45
Bartek: OK. Dzięki. Spróbuję.
3 lut 12:46
3 lut 12:51
Artur z miasta Neptuna:
uwzględniasz jeszcze tylko warunki z 1. i 2. i masz w sumie 4 rozwiązania.
3 lut 12:52
Bartek: Rzeczywiście wychodzi dobrze.
Odp.: x∊{−2; 2; −1−√5; 1+√5}
3 lut 12:52