matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica i asymptoty
Mathma:
2x
2
Oblicz granicę funkcji f(x)=
. Określ asymptoty
x−1
3 lut 12:25
Aga1:
limx→
∞
f(x)=
∞
lim x→1
+
f(x)=
∞
lim x→1
−
f(x)=−
∞
Prosta o równaniu x=1 jest asymptotą pionową obustronną wykresu funkcji f Nie ma asymptot poziomych Licz ukośne y=ax+b
1
a=lim f(x)*
=2
x
b=lim (f(x)−2x)=2 y=2x+2 Jeszcze sprawdź.
4 lut 11:16