Wyznacz równanie
Zuzik Piskorz: PŁASZCZYZNY PRZECHODZĄCEJ przez punkt A(2,−1,3) B (1,4,2) i równoległej do wektora u=[3,1,5]
3 lut 12:22
Rivek: Równanie płaszczyzny:
x=x0+a1s+b1t
y=y0+a2s+b2t
z=z0+a3s+b3t
s,t∊R
gdzie (x0,y0,zo) to punkt na płaszczyźnie (tutaj A lub B)
oraz [a1,a2,a3], [b1,b2,b3] to wektory równoległe do płaszczyzny
Jeden już masz (u), drugi to wektor AB
3 lut 12:25
Zuzik Piskorz: Wektora ab [−1,5,−1] i co mam dalej zrobić?
3 lut 12:35
Artur z miasta Neptuna:
podstawić
3 lut 12:37
Rivek: podstawiasz do tego wzoru współrzędne punktu i dwóch wektorów w miejsca które opisałem i masz.
Acha, i te trzy wartości x,y,z to są w klamrze (układ równań).
To jest równanie parametryczne płaszczyzny. Chyba, że masz otrzymać jakieś inne?
3 lut 12:38
Zuzik Piskorz: ale tu są dwa punkty i jedne wektor
3 lut 12:46
Artur z miasta Neptuna:
toć napisałeś/−aś wektor AB tak? tak

więc masz już 2 wektory i 2 punkty ... wybierasz jeden z punktów i oba wektory i podstawiasz
3 lut 12:53
Zuzik Piskorz: wysło mi
x= 2++3s−t
y=−1+s+5t
z=3+5s−t
czy to jest całe roziwązaniae?
3 lut 12:57