matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozkład na ułamki proste
Wrath:
Witam, proszę o pomoc w rozkładzie funkcji wymiernej na ułamki proste:
x−1
(x
2
+1)
2
(x−2)
3 lut 12:10
Artur z miasta Neptuna:
(Ax
3
+Bx
2
+Cx+D)(x−2)+ E(x
2
+1)
2
... =
=
(x
2
+1)
2
(x−2)
Ax
3
+Bx
2
+Cx+D
E
... =
+
(x
2
+1)
2
x−2
i masz układ równań:
⎧
A − E = 0
⎜
−2A + B = 0
⎨
−2B + C + 2E = 0
⎜
−2C + D = 1
⎩
−2D + E = −1
3 lut 12:18