Funkcje trygonometryczne.Pomocy!
Kla: W prostokącie ABCD przekątne mają długość 16 cm i przecinają się pod kątem ostrym 50
stopni. Oblicz odległość wierzchołka A od przekątnej BD z dokładnością do 0,01cm.
30 mar 22:07
Basia: Podpowiadam
30 mar 22:13
kamil: skorzystaj z tw cosinusow
30 mar 22:13
Kla: probowalam i nic mi nie wyszlo.
30 mar 22:14
Kla: bo rysunek narysowalam,ale nie wiem jak obliczyc pierwsze twierdzenie bo nic mi ono nie
da. Chyba ze zle cos narysowalam
30 mar 22:15
kamil: sorki basia nie widzialem twojego wpisu. sprobuj jeszcze raz, zobacz czy dobrze
oznaczylas kat
30 mar 22:16
Basia: Przekątne prostokąta przecinają się w połowie czyli
S − punkt przecięcia przekatnych
AS = BS = CS = DS = 8
AA1 prostopadły do BD
w trójkącie AA1S mamy:
α = kąt ASA1 = 50
β = kąt AA1S = 90
γ = kąt SAA1 = 40
zastosuj tw.sinusów; wartości sinusów odczytaj z tablic z żądaną dokładnością
30 mar 22:17
Kla: |\ / |
| \ 50/ |
| \ 130|
| / \ |
|/____\ | i nie wiem co dalej.
30 mar 22:17
Kla: dziękuję ; * wiec sprobuje to tak zrobic
30 mar 22:18
Basia: Kamilu z tw.cosinusów możemy obliczyć boki, a nie tego od nas żądają.
Tu jest potrzebne tw.sinusów
30 mar 22:19
Kla: a co to jest to a1?
30 mar 22:20
kamil: a tak prawda, nie zauwazylem. dzieki Basiu za poprawienie , sorki Kla za wprowadzenie w
blad
30 mar 22:22
Kla: dziekuje za pomoc w zadaniu
30 mar 22:25
Basia: Rysujesz odcinek prostopadły do BD z punktu A. A1 to jego drugi koniec leżący na BD
30 mar 22:40