odwrotna
Zuzik Piskorz: funkcja odwrotna od
−x3
−√x
3 lut 11:28
Artur z miasta Neptuna:
y = −x3
obliczasz odwrotną
3√y = −x
−3√y = x
robisz odwrotną
−3√x = y
druga analogicznie
3 lut 11:40
Zuzik Piskorz: kocham Cie

jak mi zrobisz 2 wyśle pocztą czekoladę
3 lut 11:53
Zuzik Piskorz: czyli : y2=−x
x=−y2
Czy jest dobrze>?
3 lut 11:56
Artur z miasta Neptuna:
y = −
√x
obliczasz:
−y =
√x
(−y)
2 = x ⇔ y
2 = x
odwrotna:
y = x
2
UWAGA

Dziedzina funkcji i funkcji odwrotnej
Dziedzina funkcji odwrotnej NIE MOŻE być większa od zbioru wartości funkcji wyjściowej
tutaj D
f = <0;
∞), a ZW = (−
∞,0>
a D
f−1 bys napisalaś, że = R co jest nieprawdą, bo wynosi (−
∞,0>
3 lut 12:10
Zuzik Piskorz: Artur z miasta Neptuna :
możesz mi pomóc w zadaniu :
Udowodnij z właściwości iloczynu skalarnego ,
że trójkąt ABC jest prosty i obliczyć jego pole
A(0,1,5) B( −2, 3 ,4) C (1,2,5)
3 lut 12:20
Artur z miasta Neptuna:
trójkąt prosty = trójkąt prostokątny
tworzysz wektory AB = [−2,2,−1], AC = [1,1,0], BC = [3,−1,1]
|AB| =
√(−2)2+22+(−1)2 = ....
|AC| = ....
wzór na iloczyn skalarny gdy masz podane wektory:
(−2*1 + 2*1 + −1*0) = AB o AC
wzór na iloczyn skalarny gdy masz podane długości wektorów i kąt pomiędzy nimi:
AB o AC = |AB|*|AC|*cos α
(−2*1 + 2*1 + −1*0) = AB|*|AC|*cos α ⇔ cos α = 0 ⇔ α = 90
o
akurat trafiło mi się od razu ... gdyby nie wyszło, to by trzeba było próbować inne iloczyny
skalarne (ale najlepiej sobie narysować gdzieś ten trójkąt i zobaczyć, gdzie może być kąt
prosty)
3 lut 12:30
Zuzik Piskorz: a jak sie liczy pole?
3 lut 12:36
Artur z miasta Neptuna:
| | iloczyn przyprostokątnych | |
a jak się oblicza pole trójkąta prostokątnego? |
| |
| | 2 | |
3 lut 12:37
Zuzik Piskorz: to jest ab x ac /2 , czyli (3* √2)/2
3 lut 12:41
Zuzik Piskorz: potrzebuję obliczyć 1 całkę nieoznaczoną ∫ 1+√x+x2+xx2 dx
3 lut 12:44
Artur z miasta Neptuna:
napisz ta całkę jeszcze raz, ale zamiast 'u' zrób 'U' (ładny ułamek będzie i wszystko będę
widział)
3 lut 12:54
3 lut 13:00
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | √x | | x2 | | x | |
... = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx + ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | x2 | | x2 | | x2 | | x2 | |
| | 1 | |
= ∫x−2 dx + ∫x−3/2 dx + ∫ dx + ∫ |
| dx = |
| | x | |
| | −1 | |
= −x−1 + |
| x−1/2 + x + ln |x| + c = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= − |
| − |
| + x + ln |x| + c |
| | x | | 2√x | |
3 lut 13:20