Oblicz granicę
El studento: lim x→∞ (n+5/n+3)3n+1 Wiem tylko tyle że coś tu będzie z en
3 lut 11:10
alfa: (e2)3=e6
3 lut 11:57
El studento: A mniej więcej potrafisz to wytłumaczyć
3 lut 12:30
Artur z miasta Neptuna:
"łopatologicznie" będzie (nie przejmuj się − każdy tak musi pisać na kolach)
| | 2 | | 1 | |
... = lim (1+ |
| )3n+1 = lim (1+ |
| )((3n+1)*n+32*2n+3) = |
| | n+3 | | | |
| | 1 | |
= lim (1+ |
| )n+32*2(3n+1)n+3) = lim e1*2(3n+1)n+3 = |
| | | |
| | 6n+2 | |
= lim exp { |
| } = exp {6} = e6 |
| | n+3 | |
gdzie exp {y} oznacza e
y
3 lut 12:36
3 lut 12:39