Zbadaj zbieżność ciągu
nxx: Podaj zbieżność ciągu (nie jest to ciąg geometryczny):
| | Cos 1 | | | | | |
an = |
| + |
| + ... + |
| |
| | 2 | | 22 | | 2n | |
3 lut 10:19
Artur z miasta Neptuna:
możliwa droga:
an = (∑k=1n 2n−k*cos (k))/(2n) −−− badasz zbieżność szeregu, który jest w mianowniku
3 lut 10:26
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
sorki ... tam powinno być cos ( |
| ), a nie cos (k) |
| | k | |
3 lut 10:27
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
coś jest skopane z tym cosinusem ... bo powinno być ( |
| ), ale nie zgadza się |
| | 2(k) | |
początkowy indeks ... więc coś źle przepisałeś, albo nauczyciel źle podał
3 lut 10:30
nxx: też mnie to zastanawiało, ale tak właśnie napisał mi nauczyciel. W każdym razie dziękuję za
rade
3 lut 11:14
nxx: | | π | |
trochę pokombinowałam i zbieżnośc wyszła mi 0 ≤ an ≤ |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | π | |
Skoro ciąg jest rosnący to ograniczeniem jest pierwszy wyraz a1 = Cos |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | |
mamy już jedno ograniczenie
Dalej posłużyłam się wykresem funkcji Cosinus, wartości dodatnie (licząc od pierwszego wyrazu
| | π | |
ciągu), przyjmuje w przedziale <0; |
| > |
| | 3 | |
zatem ciąg jest ograniczony z lewej strony dla dowolnego a
n ≥ 0
tylko pytanie czy jest to dobre rozwiązanie? i czy nie należało by jakoś tego uzasadnić
3 lut 14:36