trygonometria wartość wyrażenaia
Julka : Proszę o pomoc lub chociaż jakieś naprowadzenie:
| | 3sinα−5cosα | |
Oblicz wartość wyrażenia : |
| , wiedząc, że tgα=4 i α∊(0o, 90o) |
| | sinα+8cosα | |
3 lut 10:12
ICSP: | | sinα | |
tgα = |
| − pierwsze równanie |
| | cosα | |
sin
2α + cos
2α = 1 − drugie równanie
Masz układ równań z którego policzysz sin oraz cos. Później już tylko podstawić.
3 lut 10:13
Julka : przepraszam ale nie bardzo rozumiem skąd wzięły się te równania
3 lut 10:24
3 lut 10:25
Julka : bo chodziło mi o to pierwsze rownanie ale przeciez tg =4. dziekuje i przepraszam moje
niedopatrzenie
3 lut 10:26
3 lut 11:28