Równanie trzeciego stopnia
matylda: Witajcie,
Jak obliczyć takie równanie:
x
3+x−2
Z góry wielkie dzięki!
30 mar 21:43
tim: Nie oliczyć, tylko rozwiązać, ale, że to się 0 równa?
30 mar 21:45
matylda: tak,tak
30 mar 21:46
kamil: podpowiadam
30 mar 21:55
kamil: potraktuj te rownanie jako wielomin, czyli na poczatek poszukaj dzielnikow wyrazu wolnego
30 mar 21:57
kamil: daj znac co ci wyszlo
30 mar 21:58
Mickej: 1 jest pierwiastkiem
30 mar 22:06
Mariusz: jeszcze nie miałem wielomianów ale zrobiłbym to tak
x3+x−2=0
x3−x+2x−2=0
x(x2−1)+2x−2=0
x(x−1)(x+1)+2(x−1)=0
(X−1)(x2+x+2)=0
w drugim nawiasie nie ma miejsc zerowych więc
miejscem zerowym jest tylko 1
30 mar 22:11
Mickej: x
3−1+x−1=0
(x−1)((x
2+x+1)+1)=0
(x−1)(x
2+x+2)=0 dalej dasz rade
30 mar 22:13
kamil: chyba matylda nas olala
30 mar 22:14
matylda: nie olała
31 mar 00:15