Wyznacz przedziały monotoiczności
Krzysio: Wyznacz przedziały monotoiczności
f(x)= 3x4 − 6x2
3 lut 00:16
Artur z miasta Neptuna:
procedura:
1) Wyznaczasz dziedzinę Df
2) Obliczasz pochodną (f') funkcji
3) Pochodną (f') przyrównujesz do zera (0)
4) Rozwiązujesz takie równanie − rozwiązaniami będą miejsca zerowe funkcji (punkty które mogą
być ekstremami)
5) Robisz szkic wykresu pochodnej (f') − w tym miejscu kłania się metoda rysowania szkicu
wykresu wielomianów stopnia 'n'
6) Wyznaczasz na jakich przedziałach pochodna (f') jest mniejsza od zera (<0), a w jakich
większa od zera (>0)
7) Piszesz odpowiedź.
Przykładowa odpowiedź:
f↗ w (−∞,−1), w (1,5)
f↘ w (5, ∞)
Błędny zapis odpowiedzi:
f↗ w (−∞,−1) ∪ (1,5)
f↘ w (5, ∞)
3 lut 09:32
krystek: Aby łatwiej zrozumieć −krótko:
f↗ ⇔f'>0
f↘ ⇔f'<0
3 lut 09:37
Artur z miasta Neptuna:

jak rysujemy szkic pochodnej:
1) Określamy 'znak' pochodnej (f') w +
∞ (czy większe czy mniejsze od zera) −−− niech będzie
większe od zera
2) Wykres zaczynamy
od prawej strony od góry i łukiem rysujemy linię w lewo do
najbliższego miejsca zerowego
3) Jeżeli to miejsce zerowe jest
nieparzystego stopnia, to pochodna (f') zmienia znak,
czyli wykres 'przechodzi' na drugą stronę
4) Jeżeli to miejsce zerowe jest
parzystego stopnia, to pochodna (f') NIE zmienia znaku,
czyli wykres 'odbija' się od linii OX
Rysunek przykładowy jest dla:
f' =
7√π(x − a)(x − b)
2(x − c)
17(x − d)
4e
(x−f)(x−g)2
Uwaga do rysunku −−− 'e' DO KAŻDEJ POTĘGI jest zawsze >0

Odpowiedź do rysunku:
f↗ w (d, c) i (a,
∞)
f↘ w (−
∞, d), w (c,b), w (b,a)
funkcja posiada ekstrema funkcji w punktach x
0 = d (minimum lok.), x
0 = c (maksimum lok.) i
x
0 = a (minimum lok.)
3 lut 09:44
krystek: Chłopak ma proste zadanie! Wyznaczyć przedziały monotoniczności funkcji!
f'=12x3−12x
f'(x)=12x(x2−1)
f'(x)=12x(x+1)(x−1) i teraz:
f'=0⇔ x=0 lub x=−1 lubx=1
następnie wykres pochodnej i mamy
f↗ tam gdzie f'>0 dla x∊...
f↘ tam gdzie f'<0 dla x∊...
Koniec !
3 lut 10:13
Artur z miasta Neptuna:
może i ma proste ... ale mu pokazuję jak ma to robić by człek się na poprawce nie rozłożył
co z tego że zrobi dla prostego wielomianu, jak na egzaminie będzie miał z logarytmami i
expnendem
3 lut 10:19
krystek: A wiesz na jakiej uczelni i jakie sa wymogi.? Patrząc na zadanie to "przedzkole" .
Napisałeś sie a on z tego nic nie będzie "kumał"
Pozdrawiam !
3 lut 10:29