Artur z miasta Neptuna:
po pierwsze −−− jeżeli tak zapisujesz to przynajmniej w 'nawiasy' włącz to co jest w liczniku i
| | 7 | |
w mianowniku, bo z Twego zapisu wynika jakby w a) ułamek był postaci |
| a cała reszta |
| | 4 | |
była poza ułamkiem
a) tak jak robiłeś granice tego typu w przypadku ciągów (w liczniku i w mianowniku wyciągasz
'przed nawias' x
w najwyższej potędze mianownika i go skracasz i patrzysz co zostaje)
b) zapewne tam jest 7
4x − x
3 ... jeżeli tak ta granica wynosi −
∞ ponieważ 7
(−4*∞) =
c) typowa granica Eulera −−− przekształć troszeczkę i skorzystaj ze wzoru na granicę e
1
d) granica jednostronną takiego typu rozwiązujesz podstawiając x = −8
+ (czyli coś co jest
| | −25 | |
troszeczkę większe od −8) i otrzymujesz [ |
| ] = −∞ |
| | 0+ | |