.
Mały:
2 3 4 2 3 1
[−1 2 3 ]
−1 x [ 0 2 1]
1 2 0 1 −1 2
mam ogromną prośbe by ktoś rozwiązał taką macierz, bo dzisiaj miałem kollokwium i niepokoje się
czy dobrze rozwiązałem...

bardzo Was proszę.
2 lut 23:18
Mały: dodam, że wyszedł mi taki wynik:
[
[
2 lut 23:26
Łukasz: źle
2 lut 23:27
Mały: a wiesz może gdzie zrobiłem błąd

...
2 lut 23:29
Łukasz: a czekaj, ty masz jakiś inny zapis niż ja. tam jest za pierwsza macierza −1? tj odwrocona? Czy
co z nia zrobic.
2 lut 23:30
Mały: tak, ta pierwsza macierz jest odwrócona. troche nieczytelnie to zapisałem. przepraszam. ta
pierwsza jest właśnie do −1
2 lut 23:32
Rafał: To jest mnożenie dwóch macierzy ? Nie potrafisz ?
2 lut 23:32
Mały: czyli pierwszą miałem odwrócić i pomnożyć wtedy przez drugą
2 lut 23:33
Mały: bardziej się właśnie obawiam czy nie zrobiłem błędu przy tym odwracaniu. z mnożeniem później
już łatwiej.
2 lut 23:34
Rafał: Przy odwracaniu najlepiej liczymy dopełniania, transponujemy macierz i dzielimy przez jej
wyznacznik.
2 lut 23:38
Rafał274: Przykład :
| | ⎧ | 2 3 4 ] | |
| A = | ⎨ | −1 2 3 ] |
|
| | ⎩ | 1 2 0 ] | |
Liczymy dopełnienia :
a
11 = 2*0 − 3*2 = −6
a
12 = −(−1*0 − 1*3) = 3
a
13 = −1*2 − 1*2 = −4
a
21 = −( 3*0 − 2*4 ) = 8
a
22 = 2*0 − 1*4 = −4
a
23 = −( 2*2 − 1*3 ) = −1
a
31 = 3*3 − 2*4 = 1
a
32 = −( 2*3 + 1*4 ) = −10
a
33 = 2*2 + 1*3 = 7
Mamy :
| | ⎧ | −6 3 −4 ] | |
| B = | ⎨ | 8 −4 −1 ] |
|
| | ⎩ | 1 −10 7 ] | |
Transponujemy :
| | ⎧ | −6 8 1 ] | |
| BT = | ⎨ | 3 −4 −10 ] |
|
| | ⎩ | −4 −1 7 ] | |
Dalej wystarczy obliczyć wyznacznik macierzy A i podzielić :
2 lut 23:58
2 lut 23:59