Pytanie kontrolne
Łukasz: Całka. Pytanie kontrolne
oblicz pole ograniczone:
y=2
x=1
czy granicami całkowania będą e
−1 i e
−2
2 lut 23:12
Godzio: Na pewno masz takie polecenie ? Nie ma ograniczenia z lewej strony
2 lut 23:22
Łukasz: jak to nie ma? z lewej ogranicza logarytm
2 lut 23:23
Łukasz: bo mam dwa opcje, tą którą podałem albo
e−1 i 1
2 lut 23:26
konrad: e−2 i 1
2 lut 23:29
Godzio:

Gdzie tu masz ograniczenie z lewej?
2 lut 23:29
Łukasz: powyżej logarytmu ale poniżej y=2 a od lewej od x=1
2 lut 23:31
Łukasz: dzięki Konrad
2 lut 23:31
Godzio:
Nie wiem gdzie ja mam oczy

Tak jak mówi kolega
2 lut 23:32
Łukasz: | | 1 | |
i teraz liczę: ∫2−ln |
| dx tak? |
| | x | |
2 lut 23:35
Godzio:
Tak
2 lut 23:39
pigor: ... a ja widzę to w przedziale <e
−2; 1> , czyli
P= ∫ (2−lnx
−1)dx = 2∫ dx +∫ lnx dx= 2x+(xlnx−x) = x+xlnx = x(1+lnx) | <e
−2;1> , to
P= 1(1+0) − e
−2(1−2) =
1+ e−2 . ...
2 lut 23:46
Łukasz: właśnie chciałem się zapytać czy ten wynik jest wynikiem poprawnym. Wyszło mi tak samo

dzięki pigor
2 lut 23:50