trygonometria
olii: rozwiąż równanie:
a) 2 cos
3x+cos
2x−2 cosx=1
i chciałbym zapytać czy możliwe są takie rozwiązania tego równania:
x=kπ
x=π+kπ
2 lut 23:04
Eta:
2cos3x+cos2x−2cosx−1=0
cos2x(2cosx+1)−(2cosx+1)=0
(2cosx+1)(cos2x−1)=0
(2cosx+1)(cosx−1)(cosx+1)=0
dokończ ..........
2 lut 23:21
olii: kurcze, tylko ja zrobbilem innym sposobem zrobilem, tak podstawilem za "cos x→t" i chcialem
tylko sprawdzic czy mam dobrze rozwiazane, a nie mam odpowiedzi bo to nam pan od matmy
kserowal.
2 lut 23:25
olii: czy moglby ktos sprawdzic moje rozwiazania ?
3 lut 09:27
ICSP: jednego brakuje. Jedno możesz wykreślić.
3 lut 09:39
ICSP: no i w jednym musisz coś poprawić.
3 lut 09:40
olii: o kurcze
3 lut 09:49
ICSP: miłego dnia życzę
3 lut 09:50
olii: a dziekuje

jak cos to sie jeszcze odezwe bo mam tych zadanek ze 4 karteczki
3 lut 09:52
olii: a czy teraz jest dobrze ?
x=2kπ
x=π+kπ
| | 2π | | 2π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
3 lut 10:17
ICSP: 
ale można wyrzucić jeszcze jedno .
3 lut 10:19
krystek: drugie x=π+2kπ=(2k+1)π
3 lut 10:22
Artur z miasta Neptuna:
a nie lepiej
2 cos
3x+cos
2x− 2cosx=1
t = cos x ... t∊<−1,1>
2t
3 + t
2 − 2t −1 = 0
2t(t
2 − 1) + (t
2−1) = 0
(2t + 1)(t
2 − 1) = 0
| | 1 | |
t = − |
| ∨ t = −1 ∨ t = 1 |
| | 2 | |
czyli:
| | 1 | |
cos x = − |
| ∨ cos x = −1 ∨ cos x = 1 |
| | 2 | |
3 lut 10:22
olii: czy chodzi o to ze zamiast :
x=2kπ
x=π+kπ
można zastąpić jednym:
x=kπ
3 lut 10:22
ICSP:
3 lut 10:24
ICSP: dopisz że k ∊ Z i z głowy
3 lut 10:24
krystek: Patrzę na Ety postać iloczynową!
3 lut 10:24
olii: dzieki wielki

ja jeszcze potem bede wam zawracac glowe
3 lut 10:25