Dowód f.kwadratowa
Grzesiek123: Udowodnij, że jeżeli trójmian y=x2+bx+c ma dwa ujemne pierwiastki, z których jeden jest
odwrotnością drugiego, to b≥2
2 lut 23:03
Grzesiek123: Pomoże ktoś? Nie wiem jak się za to zabrać
2 lut 23:29
Godzio:
Δ ≥ 0 ⇒ b
2 − 4c ≥ 0
x
1x
2 > 0 i x
1 + x
2 < 0
c > 0 i b > 0
x
1x
2 = 1
c = 1
Zatem
b
2 ≥ 4 ⇒ b ≥ 2
2 lut 23:34
Grzesiek123: A dlaczego Δ≥0 skoro ma mieć dwa pierwiastki to nie powinno być tylko Δ>0
2 lut 23:41
pigor: ...

do
Grzesiek miał byś rację, gdyby w treści zadania pisało ...dwa
różne
3 lut 00:51