.
Nicol: wiedząc że α jest kątem ostrym i cosα=√√2−1 oblicz sinα i tgα
(tam pod pierwiastkiem jest pierwiastek z 2 , jedynka już nie jest pod dwoma pierwiastkami)
mógłby ktoś mi to wytłumaczyć? nie mam pojęcia jak to zrobić chociaż wzory znam...
2 lut 22:17
krystek: wzór jedynkowi i liczysz sinα
2 lut 22:19
Nicol: tzn prawa strona to
√√2(sin2α+cos2α)−sin2α+cos2α ?
2 lut 22:24
Nicol: a nie sorry tą wartość pod jedynkę trygonometryczną podstawić tzn za cosinusa wstawić
√√2−1 i wyznaczyć sinusa
2 lut 22:25
krystek: @nicol skad to wziełaś! sin2α+cos2α=1
i teraz sin2α=1−cos2α wstaw i licz
Dobrej nocy życzę .
2 lut 22:27
Nicol: dziękuję już zrobiłam.
2 lut 22:28