Równanie
Romano: Znajdż równanie prostej przechodzącej przez punkty (−1,1) , (−2,5) i oblicz współrzędne
punktu przecięcia tej prostej z usiami układu wsp. Prosiłbym o napisanie całego
działania na tzw. "na piechotę".
30 mar 21:34
tim: Ja
30 mar 21:36
Romano: OK, CZEKAM z góry dzięki
30 mar 21:39
tim: Wzór funkcji przechodzącej przez 2 punkty:
(x2 − x1)(y − y1) = (y2 − y1)(x − x1)
(−2 − (−1))(y − 1) = (5 − 1)(x − (−1))
−1(y−1) = 4(x+1)
−y + 1 = 4x + 4
−y = 4x − 3
y = −4x + 3
Mamy funkcję y = −4x + 3
Funkcja przecina się z osiami x i y dla x = 0 oraz y = 0
Podstawiamy za x = 0
y = 0 + 3
y = 3
PUNKT (0,3)
Podstawiamy za y = 0
0 = −4x + 3
4x = 3
x = 34
PUNKT (34,0)
30 mar 21:42
Romano: Wielkie dzięki tim, moze umiesz rozwiązać poniższe zadania które napisałem?
30 mar 21:45