jak obliczyć pole podstawy ostrosłupa prawidłowego 6kątny h=10 cm kąt60 stopn
mark: jak obliczyć pole podstawy ostrosłupa prawidłowego 6kątny h=10 cm kąt60 stopni
2 lut 21:51
dero2005: co oznacza kąt 60o , jaki kąt?
2 lut 22:00
mark: nie ma wyjasnienia jaki kąt
2 lut 22:05
dero2005: czy to jest kąt pochylenia krawędzi bocznej do podstawy czy ściany bocznej do podstawy?
jeśli to pierwsze to
| h | |
| = tg 60o = √3 → a = −−−
|
| a | |
jeśli to drugie to
podstawiamy do wcześniejszego wzoru, liczymy a i liczymy pole jak w pierwszym
2 lut 22:19
karolinaaa: dziękuję
2 lut 22:26