Oblicz objętość ostrosłupa.
Paulina: Wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa trójkątnego mają długość a, jego podstawa jest trójkątem
prostokątnym równoramiennym, a największa ściana trójkątem równobocznym. Oblicz objętość tego
ostrosłupa.
2 lut 21:51
Aga1: Jeśli wszystkie krawędzie boczne są jednakowej długości , to spodek wysokości ostrosłupa
pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym. Wysokość ostrosłupa to
wysokość trójkąta równobocznego o boku długości a
H=U{a
√3{2}
W podstawie jest trójkąt prostokątny równoramienny o przeciwprostokątnej c=a,więc
przyprostokątne mają długość b i b
√2=a, stąd
3 lut 11:55