ciagi arytmetyczne znajdz a_1 i r
dzyner: W malejącym ciągu arytmetycznym dane są a4 * a7 = −27 ; a3 = 2 − a9.
Oblicz a1 i r.
30 mar 21:21
Basia: w ciagu arytmetycznym
an = a1 + (n−1)*r
zapisz na podstawie tego wzoru wyrazy a4, a7, a3 i a9
podstaw do równań podanych w zadaniu
z drugiego wyznacz a1 i podstaw do pierwszego
rozwiąż równanie kwadratowe z niewiadomą r
rozwiąż je (pamiętaj, że r<0 bo ciąg jest malejący)
wylicz a1
jeśli czegoś nie umiesz pytaj
30 mar 21:26
dzyner: (a
1+3r)(a
1+6r)=−27
(a
1+2r)=2−(a
1+8r)
nie umiem rozwiazac ukladu : D pomozecie ? taki baran ze mnie
30 mar 21:38
dzyner: poradzilem sobie nvm

dzieki
30 mar 21:49
Basia:
z drugiego
a1 + 2r = 2 − a1 − 8r
2a1 = 2 − 10r /:2
a1 = 1 − 5r
podstawiamy do pierwszego
(1−5r+2r)(1−5r+6r) = −27
(1−3r)(1+r) + 27 = 0
1 + r − 3r − 3r2 + 27 = 0
−3r2 − 2r + 28 = 0 /*(−1)
3r2 + 2r − 28 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ i pierwiastki potrafisz już obliczyć ?
30 mar 21:58