wyznacz niewiadoma z rownania .
kaczka: wyznacz niewiadomą x z rownania (x+1)(4−3√2)=3P{2}−4
mi wyszlo 4x−3√2x+4−3√2=3√2−4
4x−3√2x=3√2−4−4+3√2
4x−3√2x=6√2−4
co dalej?
2 lut 21:18
konrad: po prawej stronie powinno być −8
4x−3√2x=x(4−3√2)
2 lut 21:29
Jolanta: x(4−3√2}=6√2−8 spróbuj
2 lut 21:33
kaczka: czyli to bedzie;
x(4−3√2)−6√2+8=0
x(4−3√2)+2(4−3√2)=0
x+2=0
x=−2
2 lut 22:33
Jolanta: nie ,po prawej stronie jest −8 +6√2 a u ciebie −6√2 +8
musi byc −2
2 lut 22:49
Jolanta:
x(4−3√2)−2(4−3√2)=0
(x−2)(4−3√2)=0
x=2
3 lut 00:03