?
Iza: Dany jest okrag O:(x−3)2+(y+1)2=7. Wyznacz rownanie okregu O1 bedącego obrazem okregu w
ymetrii osiwej wzgledem prostej k, jesli:
k: y+2=0
nie wiem jak ruszyc z tym zadaniem..
2 lut 21:12
Iza: pomoze ktos ?
2 lut 21:18
Iza:
2 lut 21:19
Iza: ?
2 lut 21:21
Iza: pomocy..
2 lut 21:29
al:
trzeba odbić tylko środek (3,−1) względem prostej y=−2, zatem nowy środek (3,−3), promień bez
zmian
2 lut 21:32
wmboczek: Znajdź obraz środka w tej symetrii (akurat prosto bo nie trzeba liczyć, rys wystarczy) i napisz
równanie okręgu o tym samym promieniu.
2 lut 21:34
Iza: a mozesz to jakos rozpisac ?
bo mam wiecej takich przykladów i chcialabym sie wzorowac
2 lut 21:34
Iza: a co gdy k: 2x + y − 1 = 0 ?
2 lut 21:35
Iza: i jeszcze jedno pytanie znajde tego typu zadania na tej stronie
2 lut 21:36
Iza: i jak ?
2 lut 21:39
Iza: jestescie jeszcze ?
2 lut 21:43
al:
np
1. napisać równanie prostej prostopadłej do osi symetrii przechodzącej przez dany punkt
2. obliczyć punkt wspólny tych prostych, który jest środkiem szukanego odcinka
2 lut 21:44
Iza: czyli tak ?
y=2x−1
a=−12
2 lut 21:48
al:
tak, jeszcze b z danego puntu, który odbijasz
2 lut 21:49
Iza: y=−12x −1 ?
2 lut 21:49
al:
nie wiem, bo nie podałaś puktu
2 lut 21:51
Iza: Dany jest okrag O:(x−3)
2+(y+1)
2=7. Wyznacz rownanie okregu O1 bedącego obrazem okregu w
symetrii osiwej wzgledem prostej k, jesli:
i b) k: 2x + y − 1 = 0 i nie mam podane nic wiecej

?
2 lut 21:53
al:
podstawiasz punkt (3,−1) do y=−1/2x+b i b=1/2
zatem prosta prostopadła y=−1/2x+1/2
2 lut 21:55
Iza: no ok, to rozumiem, ale co dalej ?
2 lut 21:57
al:
błąd a=1/2, sorry dopiero teraz zobaczyłam, czyli b musisz jeszcze raz obliczyć
2 lut 21:58
Iza: no fatycznie
y= −2x +1
czyli
y = 1/2x+5
2 lut 22:03
Iza: faktycznie*
2 lut 22:03
Iza: i mam prosta prostopadla, a teraz?
2 lut 22:04
al:
mnie wyszło y=1/2x−2,5
2 lut 22:05
al:
teraz szukasz punktu wspólnego prostych y=−2x+1 i tej prostopadłej
2 lut 22:07
al:
i ten punkt jest środkiem odcinka, którego jednym końcem jest (3,−1), a drugim szukany punkt
2 lut 22:09
Iza: ale skad 2,5
2 lut 22:13
al:
1/2*3+b=−1
2 lut 22:14
Iza: rozumiem, ale nie wiem jak poszukac pkt wspolnych ?
2 lut 22:19
al:
układ równań
2 lut 22:20
Iza: no to mi wychodzi to samo (3,−1)
z takiego ukladu
y=−2x+1
y=1/2x−2,5
2 lut 22:23
al:
punkt wspólny (1,4; −1,8)
| | 3+x | | −1+y | |
potem |
| =1,4 i |
| =−1,8
|
| | 2 | | 2 | |
rónanie: (x+0,2)
2+(y+2,6)
2=7
2 lut 22:25
Iza: BARDZO CI DZIEKUJE ZA CIERPLIWOSC, NAPRAWDE. Ale to chyba nie dla mnie..
2 lut 22:28
al:
przykro mi
2 lut 22:30