Monotoniczność
Tiamat: Witam, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, jak rysować te małe wykresiki przy ekstremach lokalnych:
mianowicie nie wiem kiedy ma być rysowana od góry, kiedy od dołu, oraz kiedy się odbija od
punktu, a kiedy przez niego przechodzi. Może dam przykład co by łtwiej było mi to wyjaśnić:
f(x)= (1−x2)3
pochodna to:
f'(x) = −6x (1−x2)2
a potencjalne punkty:
x=0 x−1 x= −1
2 lut 21:10
Aga1: f('(x)=−6x(x−1)2(x+1)2
1 i −1 są to pierwiastki parzystej krotności , więc się odbija , w zerze się nie odbija, bo
pierwiastek jednokrotny, rysujemy od dołu z prawej strony, bo a5<0
2 lut 21:15
Tiamat: Aaa chyba łapię, chodzi o to, że wcześniej w pochodnych były jakby do potęgi? Jak jest do 3 to
przechodzi w takim razie?
2 lut 21:18