pochdna funkcji
Samanta: Witam.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu dwóch zadań:
oblicz pochodną z definicji:
1. f(x) = cosx
2) f(x)= 3√x+1
z góry dziękuję za pomoc.
2 lut 21:05
Tiamat: Musisz używać wzorów na pochodne, tam masz wszystko po kolei co możesz zamienić na co:3
To drugie jest trudniejsze, ale pozbądź się najpierw pierwiastka, wg wzorów dot
pierwiastków/potęg
2 lut 21:14
Iza: 1. −sinx
2 lut 21:20
Samanta: okej, a mógłbyś mi pokazać jak to zrobić? dopiero się uczę..
2 lut 21:21
Samanta: Iza, ale z definicji.. dla x należącego do liczb rzeczywistych
2 lut 21:22
krystek: ((x+3)1/3)' wg (xn)'=n*xn−1
2 lut 21:24
Iza: zamieniasz pierwiastek trzeciego stopnia na potege
13, nie umiem tego tu napisac

potem
piszesz
13(x+1) do potęgi −
23 i to razy pochodna z nawiasu, w tym przypadku 1
2 lut 21:27
Ilona: ale to nie jest z definicji pochodnej funkcji
2 lut 21:28
Iza: ja bym tak zrobiła

tez sie dopiero ucze
2 lut 21:28
2 lut 21:28
Ilona: Samanta tu chyba prosi o rozwiazanie tych przykladow z definicji pochodnej funkcji, tak?
2 lut 21:29
Iza: no wiec przepraszam za zamieszanie, z checia bede obserwowac co dalej
2 lut 21:29
Danieloo: | | lim | | f(x) − f(Δx) | |
Z definicji wiadomo, że |
| = |
| |
| | x→Δx | | x−Δx | |
Dla funkcji cosx będzie tak:
| | lim | | cosx − cosΔx | |
f'(Δx) = |
| |
| = |
| | x→Δx | | x−Δx | |
| | lim | | | | lim | | x+Δx | |
|
| |
| = |
| −sin |
| = |
| | x→Δx | | | | x→Δx | | 2 | |
Ponadto:
2 lut 22:20