ciagi
kasia: | | 13 | |
wyznacz ciąg geometryczny w którym suma trzech początkowych wyrazów jest równa |
| a suma |
| | 2 | |
| | 91 | |
kwadratow tych wyrazow jest rowna |
| |
| | 4 | |
2 lut 20:55
Bizon:
| | 13 | | 13 | |
a1+a1q+a1q2= |
| ... a1(q2+q+1)= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | 91 | | 91 | |
a12+a12q2+a12q4= |
| ... a12(q4+q2+1)= |
| itd−  |
| | 4 | | 4 | |
2 lut 21:04
kasia: | | 7 | |
to będzie a1(q2 + q + 1) = |
| ? |
| | 2 | |
2 lut 21:11
kasia: nie wiem jak dalej ::(
2 lut 21:20
kasia: czy ktoś wie?
2 lut 21:44
Jolanta: Kasiu masz do rozwiązania układ równan
2 lut 21:46
kasia: to jak mam te 2 równania to jaki jest nastepny krok jaki powinnam zrobic?
2 lut 21:49
Jolanta: wyznaczasz np z pierwszegom a1i podstawiasz do drugiego
2 lut 21:52
kasia: robie tak ale mi nie wychodzi
2 lut 21:57
kasia: ktoś moglby rozpisac? bardzo prosze
2 lut 22:05
Mila: Kasiu Twoja równość jest błedna. Myślę co dalej.
2 lut 22:56
Jolanta: fakt jak sie podstawia wychodzi nieciekawie ,mozna inaczej.Jesteś Kasiu?
2 lut 23:04
Jolanta: mozna tak wyrazy ciagu a,b,c
|b
2=a*c własnosć ciągu geometrycznego
2 lut 23:07
Jolanta: Mila dlaczego uwazasz,ze równość jest błedna?
2 lut 23:08
Jolanta: |b
=ac
|....................
|(a+c)
2−ac=U{91{4}
|...................
|...................
|..............
|..................
|..........
|b
2=ac
2 lut 23:22
Jolanta: ................ nic sie nie zmieniało
|a+c=5
|a=5−c
|..........
|..........
| | 9 | | 1 | |
|a=5− |
| =1/2 lub | a=5− |
| |
| | 2 | | 2 | |
b=3/2 | b=3/2
c=9/2 |c=1/2
q=3 q=1/3
2 lut 23:41
Mila: Jolu Twoje obliczenia są prawidłowe. Bardzo ładnie to wyprowadziłaś.
2 lut 23:43
Bizon:
| 1 | | 3 | | 9 | | 9 | | 3 | | 1 | |
| , |
| , |
| lub |
| , |
| , |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2 lut 23:44
Jolanta:
2 lut 23:51