dany jest ciag arytmetyczny (an) ktorego poczatkowymi wyrazami sa liczby
kaczka: dany jest ciag arytmetyczny (an) ktorego poczatkowymi wyrazami sa liczby −3,−1,1, ile wyrazow
tego ciagu nalezy do przedzialu (1100,1120)
2 lut 20:46
Aga1: Po prostu policz od 1101 do 1119, ile jest liczb?
2 lut 20:49
wmboczek: policz co drugą
2 lut 20:51
kaczka: aga
18 liczb jest
2 lut 21:01
Aga1: 1101, 1103, 1105, ...1117, 1119 teraz jaśniej?
2 lut 21:04
Jolanta:
a1=−3 r=2 wyrazami ciagu sa liczby nieparzyste
w przedziale (1100;1120) pierwsza liczbą będzie liczba 1101
1101=a1
1119=an=a1+(n−1)*r
1119=1101+(n−1)*2
1119=1101+2n−2
20=2n
n=10
2 lut 21:05
kaczka: jolanta
a skad wiemy ze liczby nieparzyste sa wyrazami?
2 lut 21:14
Jolanta: pierwszy wyraz to −3 drugi −1 czyli róznica miedzy nimi r=−1−(−3)=−1+3=2
ciag wyglada tak
−3,−1,1,3,5,7,9,11,13 .....co 2 się zwieksza czyli zawsze będą liczby nieparzyste
2 lut 21:17
kaczka: aha
2 lut 21:21