matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze pomocy
natalia:
wiedząc, że tg α=5, oblicz
sin α − cos α
sin α +cos α
2 lut 20:43
Eta:
Podzielmy licznik i mianownik tego ułamka przez cosα
sinα
− 1
cosα
tgα−1
5−1
=
=
=.......
sinα
+1
cosα
tgα+1
5+1
2 lut 20:48