pola
===POLA===: w trapez wpisano koło. Punkt styczności koła z jednym z ramion trapezu dzieli to ramię na
odcinki dł 0,3m i 1,2m
a) oblicz obwód koła
b) jaką maksymalnie pow może mieć blat okrągłego stołu, aby obrus w kształecie tego koła
opadł z każdej stropny stołu co najmnije na 20cm?
c) wiedząc że dłiższa podstawa trapezu ma dł 2,1m wyraź w procentach jaką część całego
materiału zużyto na wykonianie obrusa.
30 mar 21:13
Basia:
Jeżeli w trapez dało się wpisać koło to jest to trapez równoramienny.
Zrób taki rysunek:
ABCD trapez
S środek okregu
M,N,P,R punkty styczności odpowiednio na AB,BC,CD i AD
dorysuj odcinki AS,BS,CS,DS
tr.DRS, tr.DPS, tr.CPS i tr.CNS są przystajace
stąd DP = CP = DR = 0,3
CD = CP+PD = 0,6
tr.ARS, tr.AMS, tr.BMS i tr.BNS są przystające
stąd AM = MB = AR = 1,2
AB = AM+MB = 2,4
BC = AD = AR+RD = 1,2+0,3 = 1,5
Obwód
ABCD = 2,4+0,6+2*1,5 = 3+3 = 6
wysokość DD
1 = h
| | AB−CD | | 2,4−0,6 | | 1,8 | |
AD1 = |
| = |
| = |
| = 0,9 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2,4+0,6 | | 3 | | 9 | | 27 | |
PoleABCD = |
| *0,9 = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 10 | | 20 | |
L
koła = 2πr
podstaw i policz
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 9 | | 900 | | 90 | |
robrusu = |
| m = |
| cm = |
| cm = 45 cm |
| | 20 | | 20 | | 2 | |
r
stołu = r
obrusa−20 = 25 cm
P
stołu = π*r
stołu2
podstaw i policz
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(c) nie bardzo rozumiem; dłuższa podstawa tego trapezu ma 2,4 m (a nie 2,1m)
| | 81π | |
oblicz Pobrusa = π*(U{9}{20))2 m2 = |
| m2 |
| | 400 | |
3π*5 = 15π ≈ 45% (π≈3)
lub dokładniej jeśli trzeba
30 mar 21:54
Basia: sorry pomyliłam się; to nie tak; on nie musi być równoramienny; zastanowię się jeszcze
30 mar 22:43
Basia: oznaczenia jak poprzednio
tr.AMS i tr.ARS są przystające ⇒ DP = 0,3
tr.DRS i tr.DPS są przystające ⇒ AM = 1,2
tr.PCS i tr.NCS są przystające ⇒ PC = CN = x
tr.BMS i tr.BNS są przystające ⇒ MB = BN = y
tr.ARS ~ tr.SRD
1,2*0,3 = r
2
r
2 = 0,36
r = 0,6 m = 60 cm
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
r
1 − promień stołu
r
1 = 60−20 = 40 cm (maksymalnie)
P
stołu = πr
12 = 1600π cm
2 (maksymalnie)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
AB = 2,1 m
AM = 1,2 m
y = BM = 2,1 − 1,2 = 0,9 m
tr.BNS ~ tr.SNC
0,9x = 0,6*0,6
0,9x = 0,36
AB = 2,1
CD = 0,3+x = 0,7
h = 2r = 1,2
| | 2,1+0,7 | |
Ptrapezu = |
| *1,2 = 2,9*0,6 = 1,74 m2 = 1,74*100*100 cm2 = 17400 cm2 |
| | 2 | |
17 400 100%
1 600π p%
| | 160000π | | 1600π | |
p = |
| = |
| |
| | 17400 | | 174 | |
przyjmij jakieś przybliżenie π i policz
teraz na pewno jest dobrze
30 mar 23:12
pola: Basiu, nie mogę zrozumieć pierwszej linijki Twoich przemyśleń, prosze wyjaśnij mi
dlaczego skoro w treści zadania jest napisane, że 0,3 i 1,2 to długości na jakie zostało
podzielone JEDNO I TO SAMO ramię (tu nie chcę Cię obrazić, tylko zaakcentować gdzie mam
problem), a z Twoich zapisów wyszedł mi taki obrazek:
D−−−−−−−−−−R−−−−A
/ \
/ M
P \
/ \
C−−−−−−−−−−−−−−−−N−−−−−−−−−−−−−B
i nie rozumiem tego wynikania u Ciebie...
31 mar 21:19
pola:
tak miał wygladac rysunek, przepraszam
D−−−−−−−−R−−−−−−A
/ \
/ M
P \
/ \
C−−−−−−−−−−−−−−−N−−−−−−B
31 mar 21:22
Basia: U mnie AB jest podstawą dolną (dłuższą) CD górną krótszą. Pewnie stąd nieporozumienie.
31 mar 22:33
Basia: Przy takim jak Twój rysunek to będą inne trójkąty.
tr.CPS ~ tr.SPD
r
2 = 0,36
r = 0,6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
część druga bez zmian
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
BC = 2,1 m
CP = 1,2 m
CN = CP = 1,2
y = BN = 2,1 − 1,2 = 0,9 m
tr.BMS ~ tr.SMA
0,9x = 0,36
BC = 2,1
AD = 0,3+x = 0,7
h = 2r = 1,2
reszta bez zmian
31 mar 22:55
Basia: Jeszcze sam początek
tr.CNS i tr.CPS są przystające ⇒ CN=CP = 1,2
tr.DRS i tr.DPS są przystające ⇒ DR=DP = 0,3
tr.ARS i tr.AMS są przystające ⇒ AR=MR = x
tr.BMS i tr.BNS są przystające ⇒ MB = BN = y
31 mar 23:01