Oblicz taką równośc:
EwaBut: Oblicz taką równość:
|x2−x|=0
czyli:
x2−x=0
i
−x2+x=0
i w tych dwóch przypadkach licze delte i x1 i x2
tak?
2 lut 20:00
Kejt: nie..wyjdzie na to samo.
po prostu
x2−x=0
x(x−1)=0
x=0 v x−1=0
dokończ..
2 lut 20:05
pigor: ... nie żartuj, zapomnij o tej "debilnej delcie" bo tylko chyba w naszym kraju o niej się tyle
mówi ,
|x2−x|=0 ⇔ |x(x−1)|=0 ⇔ |x|*{x−1| =0 ⇔ |x|=0
lub |x−1|=0 ⇔
x=0 lub x−1=0 ⇔
x=0 lub
x=1 , czyli
x∊{0,1} . ...
2 lut 20:06
joł: βαγδ
2 lut 20:09
EwaBut: Dzięki

Dlaczego tylko to :
|x−1|=0
zrobiłeś na:
x−1=0
i tylko na to, a nie np. jeszcze na
−x−1=0
Nie kumam chyba istoty tej wartości bezwględnej
2 lut 20:11
Kejt: zobacz, że:
|x−1|=0
x−1=0
−x+1=0 /*(−1)
x−1=0
2 lut 20:12
EwaBut: ok rozumiem
2 lut 20:14