geometria
BLAZEJ_505: Dzisiaj pisałem sprawdzian i mam 2 zadanie których coś mi źle wyszło.
zadanie 1
romb ma obwód 116, a różnica jego przekątnych wynosi 2. Oblicz długość przekątnych?
zadanie 2
Jest dany trójkąt równoboczny o boku a. Jeśli przedłużymy każdy bok o 40% to o ile zwiększy się
pole trójkąta?
2 lut 19:54
Basiek : 2)
| | 0,96a2√3 | |
o ile się zwiększy? P2−P1= |
| =0,24√3a2 |
| | 4 | |
2 lut 19:57
krystek: 4a=116⇒a=29
a z Pitagorasa wylicz przekątne!
2 lut 19:57
BLAZEJ_505: sorry zapomniałem dopisać o ile procent się zwiększy.
a z tymi przekątnymi to wyliczyłem a. A dalej to była magia.
Obliczyłem pole rombu ze wzoru Bramaputhry, czy jakoś tak, podstawiłem do wzoru na pole
ef2 i zrobiłem układ z e−f=2
2 lut 20:01
Basiek : niech połowa przekątnej to będzie e, zaś drugiej przekątnej e+1
e>0
e2+ e2+2e+1= 2e2+2e+1= 292
2e2+2e−840=0
e=−21 (sprz)
lub e=20
pierwsza przekątna 2e=40 , druga 2e+2= 42.
2 lut 20:02
BLAZEJ_505: to już zrozumiałem gdy napisałaś że z Pitagorasa. A ten trójkąt o lice procent zmieniło się
pole
2 lut 20:03
Basiek : No to
U{0,24
√3a
2}}{0,25
√3a
2} *100%= 96%
2 lut 20:04
Eta:
2/ na wzrost wartości pola ma wpływ b2
b= 1,4a ⇒b2= 1,94a2 pole zwiększyło się o 96%
2 lut 20:05
Basiek : | 0,24√3a2 | |
| *100%= 96% |
| 0,25√3a2 | |
2 lut 20:05
Eta:
Chochlik b2= 1, 96a2
2 lut 20:06
BLAZEJ_505: to mam dobrze

moje przejście z cyferek na literki było dobre
2 lut 20:06
krystek:

A po co pole
2 lut 20:09
Eta:
1/ f−e=2
i f2+e2= 4a2 4a= 116 ⇒ a= ...
i układ równań z f i e
2 lut 20:10
BLAZEJ_505: wiem dziwny ja

a teraz lecę wykuwać równania redoks na chemię
2 lut 20:11
Basiek : Chemia... powodzenia.
2 lut 20:11
Eta:
2 lut 20:12
BLAZEJ_505: dziękuję bardzo Basiek
2 lut 20:12
pigor:
| | S1 | | 140% | |
2) ...  lub np. tak : |
| =k2= ( |
| )2 = (1,4)2 = 1,96 * 100% = 196% |
| | So | | 100% | |
S1= 196%S
o = S
o+
96%So odp . pole
wzrosło o 96% . ...
2 lut 20:23
Basiek : Za każdym razem, jak widzę odpowiedź Pigora, czuję się zdziwiona. Bardzo.
2 lut 20:39
Eta:
Myślałam,że "skrzywiona" ? ........... ( często się udziela innym
2 lut 20:42
Basiek : Średnio rozumiem większość z tego, więc ciężko mi się "skrzywić"
2 lut 20:42
Aga1: Niektóre spostrzeżenia mnie też zadziwiają (pozytywnie), tak jakby nie chodził do polskiej
szkoły lub był z innej epoki.
2 lut 20:43
Eta:
Dokładnie o tym samym pomyślałam
2 lut 20:43
Basiek : Aga, coś w tym jest.
2 lut 20:43
pigor: 1)...

a ogólnie,
niech
x,y=? i x>y − połowy przekątnych (wiadomo, mam na myśli długości) , to
x
2+y
2=841 i x−y=1 ⇔ x
2+y
2=841 i x
2+y
2−2xy=1 ⇔ x−y=1 i 2xy=840 ⇔
x−y=1 i xy=420 ⇔ x−y=1 i xy= 21*20 ⇒
2x = 42 i 2y = 40 . ...
2 lut 20:49
Basiek : No cóż...
Ładnie.
2 lut 20:52
Eta:
2 lut 20:55
pigor: . .. drogie
dziewczyny, bo ja to robię m.innymi dla Was, bo ...

podobacie mi się, a może weźmiecie
sobie do serca to
co i jak piszę , bo ja chcę widzieć w tej matmie także ... piękno,
sztukę itp. , a nie tylko

pot,i łzy itd.

pozdrawiam naprawdę serdecznie . ...
2 lut 20:56
Basiek : <szuka potu i łez, ale nie widzi>
2 lut 20:58
pigor: ...

dziękuję

i już ...

jak Batman mam na oku jeszcze inne posty i paaaaa ... lecę
2 lut 20:58
Aga1: Super.
2 lut 21:02
Basiek : Kolokwialnie rzecz ujmując, zaliczyłam glebę. Ze śmiechu.

Leć!
2 lut 21:03
krystek:
2 lut 21:04