WZór hospitala
Zuzik Piskorz: lim sin2xx
Udowodnij że w tym przypadku ta reguła nie ma zastosowania
2 lut 19:41
Krzysiek: a do czego x zmierza?
2 lut 19:44
Zuzik Piskorz: do 0 ?
2 lut 19:44
Krzysiek: to ja się pytam

jeżeli do zera to nie wiem jak to mam udowodnić, bo ta reguła ma wtedy zastosowanie jest symbol
jednak nie wolno ( nie należy ) jej stosować, bo przy liczeniu z definicji pochodnej sin,
| | sinx | |
korzysta się z faktu, że : lim x→0 |
| =1 |
| | x | |
2 lut 19:47
Zuzik Piskorz: do nieskończoności idzie
2 lut 19:50
Krzysiek: | | ∞ | |
to wtedy nie mamy symbolu |
| , sin przyjmuje wartości od −1 do 1 , |
| | ∞ | |
więc nie możemy korzystać z tej reguły,
granica tego ciągu to zero
2 lut 19:52
Aga1: | sin2x | | 2sinxcosx | | sinx | |
| = |
| =2 |
| *cosx=2*1*1=2, gdy x→0 |
| x | | x | | x | |
2 lut 20:39
Zuzik Piskorz: Aga 1 : umiesz całki?
2 lut 20:43
Aga1: Z całkami nie jest najlepiej.
2 lut 20:47
Zuzik Piskorz: Aga 1: a takie zadania co jest lim?
2 lut 20:49
Aga1: Różnie.
2 lut 20:55
Zuzik Piskorz: lim −3x2+52x+2
x−> nieskończoność
2 lut 20:58
zbir: Aga1 moze korepetycje dasz
2 lut 20:58
Zuzik Piskorz: na górze jest −35+1 na dole: 2x+2
2 lut 20:58