Rozwiąż podaną równość:
EwaBut: Rozwiąż podaną równość:
2 lut 19:33
EwaBut: Robię dobrze?
x+1=6x
1=5x
i:
−x−1=6x
2 lut 19:34
EwaBut: ?
2 lut 19:38
EwaBut: Pomoże ktoś?
2 lut 19:41
krystek: Ale musisz pisać zał w I x≥0 a w II x<0 i wszystko ok
2 lut 19:41
Basiek : I chyba pomiędzy tym nie powinna być koniunkcja tylko v − alternatywa (?)
2 lut 19:43
EwaBut: ok

A zawsze będzie założenie takie: x≥0 jeśli robię przykład opuszczając tylko tą wartość
bezwględną.
2 lut 19:44
EwaBut: Jaka koniunkcja? o co chodzi?
2 lut 19:45
Basiek : No bo rozpatrujesz dwa przypadki
1 przypadek LUB (nie I) 2. przypadek.
2 lut 19:46
Basiek : a poza tym, ja bym pominęła założenia ( o które źle rozpatrujesz) napisałabym:
z definicji wartości bezwzględnej (nagłówek− tu chyba nie można się przyczepić)
I przypadek lub II przypadek
i bym rozwiązała.
2 lut 19:47
krystek: IxI≤a⇔ x≤a i x≥−a
IxI≥a ⇔x≥a lub x≤−a
2 lut 19:48
Basiek : Ale tu mamy równanie, nie nierówność
2 lut 19:49
EwaBut: to ja już sama nie wiem jak to rozwiązać?
19.34 mam to dobrze zrobione?
Muszę coś dopisać jeszcze?
2 lut 19:49
EwaBut: Co będzie odpowiedzią w tym zadaniu?
2 lut 19:50
Basiek : Tak w zasadzie... to masz dobrze. My tu tylko pewne poprawki kosmetyczne chcemy nałożyć.
2 lut 19:52
EwaBut: Ok dzięki
2 lut 19:52
Aga1: zachodzi taka równość, jeśli x+1≥0
x≥−1,
a druga, gdy x<−1.
2 lut 20:26