Równania
Zuzik Piskorz: Wyznacz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty A (2,−1,3) B(1,4,2) i równoległej do
wektora u [3,1,5]
prost l przechodzącej przez B(2,0,1) i prostopadłej do płaszczyzny h; 5x−3y+2z=1
punktów wspólnych dla prostej i plaszczyzny
2 lut 19:24
Krzysiek: wektor AB=[−1,5,−1] i nie jest równoległy do wektora u,
więc oblicz iloczyn wektorowy wektora AB i u, otrzymasz wektor prostopadły do płaszczyzny
2)
h: 5x−3y+2z=1
więc wektor prostopadły do płaszczyzny to: [5,−3,2]
więc równanie prostej l to:
x=2+5t
y=−3t
z=1+2t
t∊R
2 lut 19:29
Zuzik Piskorz: Krzysiek: ja nic z tego nie umiem błagam o pomoc i pełne rozwiązania bo jestem w kroipce
2 lut 19:32
Krzysiek: to niestety ja nie napiszę Tobie pełnego rozwiązania... może ktoś inny pomoże
2 lut 19:34
Zuzik Piskorz: Krzysiek : a umiesz macierze?
2 lut 19:35
Krzysiek: tak
2 lut 19:36
Zuzik Piskorz: mam obliczy c AxB=9X−C
CxX=D
a = −5,1,3
dolny wiersz 4,−1,5
b= pion pierwszy 1,4,−1
pion drugi : 2,0,1
c 1 wiersz 4,3
drugi wiersaz −1,−1
d w pionie jest 1,0
2 lut 19:39
2 lut 19:43
Zuzik Piskorz: nie rozumiem
2 lut 19:46