Pochodne funkcji postaci y=f(x) obliczy. Z góry dziękuje za jakąś pomoc:)
Łukasz: y = eax (a sin x − cos x)
y = (4 sin x − 8 sin3 x) cos x
y = 5ecos x
30 mar 21:12
Łukasz: pomoc proszę
30 mar 21:58
Basia:
(1)
y' = (eax)'*(asinx − cosx) + eax*(asinx − cosx)' =
a*eax*(asinx − cosx) + eax*(acosx + sinx) =
eax*( a2sinx −acosx + acosx +sinx ) =
eax*(a2sinx + sinx) =
(a2+1)*eax*sinx
30 mar 22:04
Basia: (2)
y = 4sinx(1−2sin2x)cosx = 4sinx*cos2x*cosx = 2cos2x*(2sinxcosx) =
2cos2x*sin2x = sin4x
y' = 4cos4x
30 mar 22:07
Basia: (3)
y' = 5*ecosx*(cosx)' = −5sinx*ecosx
30 mar 22:08