planimetria
asi@: pole koła opisanego na sześciokącie foremnym jest o 3π większe od pola koła wpisanego w ten
sześciokąt oblicz pole sześciokąta oraz długości jego przekątnych
2 lut 19:10
al:
wskazówka; promień okręgu opisanego jest równy bokowi sześciokąta, a promień okręgu wpisanego
jest równy wysokości trójkąta równobocznego o boku równym bokowi sześciokąta foremnego.
2 lut 19:43
dero2005:

R = a
πR
2 = πr
2 + 3π |: π
R
2 = r
2 + 3
a
2 = (
a√32)
2 + 3
4a
2 = 3a
2 + 12
a
2 = 12
| | 3a2√3 | | 3*12√3 | |
P = |
| = |
| = 18√3 |
| | 2 | | 2 | |
2 lut 19:54
asi@: dziękuje za pomoc, ale niestety to wiedziałam i dalej nie wiem co zrobić
2 lut 19:55
dero2005:

D = 2a
d = a
√3
2 lut 19:59
asi@: już zrozumiałam swój błąd , mam jeszcze wielki problem z zadaniem
kąt ostry równoległoboku jest równy 60 stopni.odległości punktu przecięcia przekątnych
równoległoboku od jego boksów są odpowiednio równe 2 i 1 oblicz
a) pole równoległoboku
b)długość jego przekątnych
2 lut 20:07