Granice ciągów
Zuzik Piskorz: Oblicz granice ciągów:
an= 3√√n2+3n−n
bn=(n+3n+1)2n
cn=2−n2n2+n
dn=n+2n3+n
2 lut 19:09
Krzysiek: bn , korzystasz z definicji liczby e
an ,cn , dn popraw zapis
2 lut 19:18
Zuzik Piskorz: Krzysiek : mógłbyś mi pomóc?
2 lut 19:20
Krzysiek: | | 2 | | 2 | |
b n = (1+ |
| )2n =[(1+ |
| )n/2 ](2/n)2n |
| | n | | n | |
| | 2*2n | |
nawias kwadratowy zmierza do e, a potęga czyli |
| →4 |
| | n | |
więc granica to: e
4
w reszcie przykładów nie wiem jakie są ciągi...
2 lut 19:24
Zuzik Piskorz: Krzysiek : a jakbym Ci wysłąła Emaila, możesz mi pomcó w jakiś zadaniach bo mam problem
2 lut 19:24
Zuzik Piskorz: w C jest ułamek : na górze 2−n2 a na dole: n2+n
2 lut 19:27
Zuzik Piskorz: w d jest ułamek
licznik : n+2
mianownik : n3+n
2 lut 19:27
Zuzik Piskorz: a jest pierwiastek trzeciego stopnia z mniejszego pierwiasta w którym jest n2+3n a za małą
potęgą ale pod tą sześcienną −n
2 lut 19:28
Zuzik Piskorz: Krzysiek : Te zadania co mam to jest obliczanie czegoś takiego jak : macierze, lim , Układ 3x3
za pomocą wzorów cramera i metodą działań elementarnych
Błagam. POMOcy
2 lut 19:30
Krzysiek: w c) podziel licznik i mianownik przez n
2
w d) podziel licznik i mianownik przez n
3
w a) pod pierwiastkiem 3 stopnia skorzystaj ze wzoru:
2 lut 19:31
Zuzik Piskorz: to mi nic nie mówi...

błagam
2 lut 19:37
Krzysiek: co nic nie mówi... przecież to są najprostsze przykłady (tzn c, d)
c)
| | 2/n2 −1 | |
po podzieleniu mamy: |
| |
| | 1 +1/n | |
| | 2 | |
i |
| →0 (chyba widać, że tak jest? ) |
| | n2 | |
| | 0−1 | |
więc granica to: |
| =−1 |
| | 1+0 | |
w takich przykładach zawsze dzielisz przez największą potęgę występującą w mianowniku
2 lut 19:41
Zuzik Piskorz: Krzysiek a w d? i a ? Proszę ja się odwdzięcze
2 lut 19:43
Krzysiek: napisałem już co masz zrobić, naprawdę d przykład jest łatwy, spróbuj Sama
2 lut 19:45
Zuzik Piskorz: ale dziele przez n3 w przykładzie D n i n3?
2 lut 19:47
Krzysiek: tak, tak ja ja zrobiłem przykład, dzielisz każdy czynnik przez n3
2 lut 19:49
Zuzik Piskorz: to mi powstanie na 0+21+n
2 lut 19:52
Krzysiek: | | 1/n2 +2/n23 | | 0+0 | |
nie.. wtedy mamy: |
| → |
| =0 |
| | 1/n2 +1 | | 0+1 | |
2 lut 19:54
Zuzik Piskorz: to jest w d
2 lut 19:56
Krzysiek: tak
2 lut 19:57
Zuzik Piskorz: jak tam jest w licnziku: n+2 a w mianowniku n3+n
2 lut 19:58
Zuzik Piskorz: Wyśle panu czekoladę pocztą
2 lut 19:59
Krzysiek: no i podzieliłem licznik i mianownik przez n
3 ...
| | 1/n2 +2/n3 | |
i mamy: |
| →0 |
| | 1+1/n2 | |
2 lut 20:00
Zuzik Piskorz: błagam, ja miałam 50 zadań na zaliczenie, 40 zrobiłam i zostały mi takei że nie wiem jak się do
nich zabrać.. a to i tak jest tylko na 3 błagam
2 lut 20:00
Zuzik Piskorz: a w tym a to jak to podstawić
2 lut 20:01
Zuzik Piskorz: Krzysiek pomóc
2 lut 20:07