graniastosłup prawidłowy trójkątny wpisany w stożek
alosza: Wysokość stożka ma długość H, a długość promienia podstawy wynosi R. W stożek wpisano
graniastosłup prawidłowy trójkątny w ten sposób, że dolna podstawa graniastosłupa zawiera się
w podstawie stożka, a wierzchołki górnej podstawy graniastosłupa należą do powierzchni bocznej
stożka. Wiedząc, że ściany boczne graniastosłupa są kwadratami, oblicz długość krawędzi
bocznej graniastosłupa.
2 lut 19:05
alosza: podbijam
2 lut 19:17
dero2005:

AO = R
OW = H
| | 2 | |
DO = |
| h gdzie h − wysokość podstawy graniastosłupa
|
| | 3 | |
| | a√3 | |
h = |
| gdzie a − krawędź podstawy graniastosłupa = wysokości graniastosłupa
|
| | 2 | |
a = −−−−−− dokończ
2 lut 20:38