Równanie macierzowe
soldiero: Witam, jak można z tego równania wyznaczyć macierz X?
A * X − 2C * X = B
mnożę A−1 z lewej strony :
X − 2C * X = A−1 * B
i nie wiem co dalej, przeszkadza mi to, że X jest po obu stronach, nie wiem jak się dalej za to
zabrać.
2 lut 18:56
konrad: A * X − 2C * X = B
X(A−2C)=B
X=B/(A−2C)
2 lut 19:11
soldiero: Dzięki bardzo
2 lut 19:12
Krzysiek: AX −2CX =B
(A−2C)X =B
X=(A−2C)−1 B
(mnożenie macierzy nie jest przemienne )
2 lut 19:17
soldiero: Prawda. Nie zwróciłem na to uwagi. Dzięki
2 lut 20:13